Zoekmachines: wat zijn het en hoe kun je ze beïnvloeden?

Hoogst waarschijnlijk ben je op deze pagina gekomen met de hulp van een zoekmachine zoals Google, Bing of een andere. Want je was op zoek naar wat zoekmachines zijn , hoe ze werken en je wilt weten welke soorten er zijn.

Goed nieuws, ik ga je er namelijk alles over vertellen. Dus pak een kopje koffie of thee en ga er even goed voor zitten.

Wil je meteen antwoord op die ene vraag? Klik er hieronder op en voila, je komt bij het antwoord.

.

Wat is een zoekmachine?

 

Op het wereldwijde web zijn er onwijs veel websites te vinden. Allemaal geven ze antwoord op een verschillende vraag. Onze website geeft bijvoorbeeld antwoord op een marketing vraag van een bedrijf. Een andere website geeft weer iemand antwoord op de vraag over de verzorging van planten. En ga zo maar door.

Met een zoekmachine vind je het antwoord op jouw vraag. Een zoekmachine is een website die jouw resultaten van websites geeft, nadat jij jouw vraag of zoekwoord hebt ingevuld. De meest bekende zoekmachine zijn Google, Bing en Yahoo.

Welke soorten zoekmachines zijn er?
 

Er zijn 3 soorten zoekmachines. Namelijk een crawler based zoekmachine, een meta zoekmachine en een subject directory zoekmachine.

 

1.

Crawler based zoekmachine

Oké, laten we starten met de crawler based zoekmachine. Google is hier er een van. Je kunt dit zien als een spin die over het web gaat. Dit soort zoekmachine slaat in zijn database kopietjes op van artikelen op het internet. Dat wordt indexeren genoemd. Wanneer jij op de website van deze zoekmachine een zoekopdracht intypt, dan haalt deze zoekmachine uit de database de zoekresultaten op, die vervolgens op relevantie worden getoond.

2.

Subject directory

Hieronder vallen de startpagina’s. Je kent ze waarschijnlijk wel, de gidsen waaronder elk onderwerp meerdere links staan. Deze worden over het algemeen handmatig bijgewerkt en je kunt als website zelf je website hierbij aanmelden. Een voorbeeld is startpagina.nl. Onder subject directory vallen ook verticale zoekmachines. Denk aan Google Maps, waarbij een specifiek onderwerp wordt behandeld waaronder je kunt zoeken.

3.

Meta zoekmachine

Een meta zoekmachine maakt zelf gebruik van meerdere zoekmachines en combineert de resultaten van deze zoekmachines met elkaar. Vinden.nl doet dit bijvoorbeeld.

Nog meer over crawler based zoekmachines

De crawler based zoekmachines zoeken dus met een spider, robot, over het web en volgt alle links. De spider slaat de HTML versies van de sites op in de database, in de index. De spider kan alleen links volgen die al in de index zijn opgenomen.

Om ervoor te zorgen dat jouw website wordt geïndexeerd bij Google, kun je dit doen door de sitemap van jouw website te laten crawlen op Google search console. Dit betekent niet dat daarna gelijk bovenaan staat in het resultaat bij Google. Hiervoor is meer nodig. Het helpt meer als al geïndexeerde websites naar jouw linken.

Hoe werkt het algoritme?

 

Wiskundeliefhebbers vinden de algoritme van de zoekmachines vast leuk. Het is namelijk een ingewikkelde formule om te bepalen welke website pagina’s uit de index moeten worden getoond als zoekresultaat.

Je kunt je voorstellen dat een zoekmachine het best mogelijke antwoord op jouw gestelde vraag wilt geven, want alleen dan gebruik jij de zoekmachine vaker. Dus gebruikt de zoekmachine hier meerdere factoren om te bepalen welke pagina’s bovenaan mogen staan in het resultaat.

Factoren waar je aan kunt denken zijn de linken van andere websites naar jouw website en de linken op jouw eigen websites naar jou eigen pagina’s. Zelf noemt Google dit stemmen. Hoe meer stemmen jouw website krijgt van andere websites, des te beter.

Wat is dan zoekmachine optimalisatie?

 

Zoekmachine optimalisatie wordt SEO genoemd. Je kunt de zoekmachines beïnvloeden om jouw website hoger op de resultatenpagina te laten komen. Dit doe je door jouw website te optimaliseren en/of door te adverteren (dit wordt SEA genoemd). Deze beide opties worden ook wel zoekmachine marketing genoemd.

Het optimaliseren van jouw website doe je door een zoekwoorden onderzoek te doen. Als je weet op welke woorden jouw website moet worden gevonden ga je jouw content hierop verbeteren. Daarnaast zorg je ervoor dat de juiste websites naar jouw gaan linken en dat technische facetten van jouw website zijn verbeterd.  

Wat is het verschil tussen gesponsorde zoekresultaten en organische zoekresultaten?

 

Je hebt vast welk eens tijdens jouw zoektocht op Google gesponsorde resultaten gezien. Deze staan bovenaan op de resultatenpagina en erbij staat ook vermeld ‘ advertentie’. Hiervoor is dus betaald. Eronder worden de organische, natuurlijke resultaten getoond.

 

De betaalde resultaten worden getoond op basis van een veilingsysteem, waarbij een adverteerder bepaald hoeveel hij per klik wilt betalen. Ook wordt er bij deze resultaten gekeken naar de relevantie van de advertentie ten opzichte van het zoekwoord en de pagina waarnaar wordt gelinkt in de advertentie, ook wel de landingspagina genoemd. Dus als je aam SEA gaat doen, dan is het verstandig dat je jouw website ook op gebied van SEO hebt aangepakt.

Het verschil is dat voor gesponsorde zoekresultaten wordt betaald, wat verloopt via een veilingsysteem. Bij organisch resultaat wordt er gebruik gemaakt van een andere formule, waarbij er niet betaald wordt.

Wat is het voordeel van zoekmachine marketing?

 

Het grote voordeel van zoekmachine marketing is dat jouw website online beter vindbaar wordt. Iets waar je niet bakken met geld in hoeft te investeren, anders dan met een grote banner langs de snelweg of een plekje op een beurs.

De mensen die op jouw website terecht komen doordat zij iets zochten, Ze zijn serieuze zoekers. Ze willen antwoord op hun vraag en jij kan ze daar bij helpen. Je pusht ze niet om jouw product te kopen, of jouw dienst af te nemen, je overtuigt ze doordat ze er zelf naar op zoek zijn en jij ze voorziet van het antwoord. Een win-win situatie voor beide partijen dus.