Overtuigende webshop teksten schrijven

Jouw webshop staat en valt bij de gratie van jouw klanten. Ze zeggen niet voor niets: de klant is Koning. Dus wil je dat jouw klanten een prettige ervaring hebben met jouw webshop. Dat begint al bij het eerste contact, wanneer ze jouw webshop bezoeken, tot de aftersales.

Op deze pagina zoomen wij in op het schrijven van de teksten voor jouw webshop. Hoe kun je ervoor zorgen dat deze aantrekkelijk zijn, aanspreken en ervoor zorgen dat jouw website bezoekers overgaan tot actie?

Begin bij het begin: wie is jouw klant?

Misschien heb jij al enkele jaren een webshop, of ga je deze net opstarten. In welke fase je ook zit, om te zorgen dat jouw webshop een succes is of wordt moet je in het hoofd kruipen van jouw klant.

Dat betekent research doen. Achterhaal wie jouw klanten zijn en wat hun behoeftes zijn.

 

Hoe kun je research doen:

  • Zet een enquête op en verspreid deze via jouw nieuwsbrief & social media

  • Noteer welke vragen er vaak worden gesteld aan de klantenservice

  • Kijk naar de reviews die klanten hebben achtergelaten, welke behoefte is gevuld met de aankoop van het product?
     

Wanneer je jouw webshop nog aan het opzetten bent, heb je nog geen klanten. Vraag dan potentiële klanten voor feedback. Waarom zouden ze jouw product kopen?

Kijk af bij concurrenten

Op welke keywords wil jij gevonden worden? Google deze woorden en je ziet gelijk met wie jij concurreert hierop. Bestudeer de pagina’s van jouw concurrenten die ranken op deze zoekwoorden. Schrijf op wat ze volgens jou goed doen en wat ze minder goed doen. Haal eruit wat goed is en pas dit toe op jouw webshop.

 

Dit betekent niet ordinair kopiëren en plakken, maar pas dit op jouw unieke wijze toe op jouw webshop.

 

Wees een specialist op jouw vakgebied

Word een specialist in een bepaald type producten. Je kunt een allegaartje aan producten aanbieden op jouw webshop, maar door te specialiseren laat je aan jouw klanten zien waar jij goed in bent. De klant weet dan beter wat ze van jouw webshop kunnen verwachten, dan wanneer jij een breed spectrum aan producten aanbiedt.

Vertaal de behoeftes van de klant naar jouw teksten

Zodra je de behoeftes van jouw klanten hebt achterhaald en weet wat jouw concurrenten goed doen, dan weet je ook waar er vraag naar is en wat jouw klant wilt. En dat kun je vertalen naar jouw teksten. Waarom koopt een klant jouw product?

Mensen kopen eigenlijk geen producten, maar een emotie. Welke emotie vervult jouw product wanneer een klant dit koopt? Vertaal dit naar de teksten op jouw website. Gebruik de woorden die jouw klanten hebben gebruikt in de reviews. Dat spreekt aan. 

Schrijf op basis van de aankoop cyclus

Er zijn verschillende fases die je als klant doorloopt tijdens een aankoop:

het bewust worden van een behoefte, het vergelijken van producten of diensten en de aankoop doen.
 

Voorbeeld: Marco heeft een koffiezetapparaat die kapot is gegaan. Dus gaat hij op zoek naar een nieuw apparaat. Hij zoekt op Google op het woord ‘ koffiezetapparaat’  en hij krijgt meerdere resultaten te zien.

Hij klikt door op een aantal websites en heeft een aantal koffiezetapparaten waar hij interesse in heeft. Hij heeft de keuze gemaakt om voor een koffiezetapparaat te gaan waar koffiebonen in moeten. Hij is nu een stap verder en gaat vergelijken.

Dus zoekt hij op ‘ koffiezetapparaat met bonen vergelijken’. Na het vergelijk maakt hij zijn keuze, hij gaat voor een Jura E8 en hij vergelijkt nu de prijzen en bekijkt verschillende webshops die dit specifieke apparaat verkopen. Hij gaat voor de webshop waar hij het meest vertrouwen in heeft en waar de prijs goed is.


Je begrijp waarschijnlijk wel dat Marco in de eerste fase anders reageert dan in de aankoop fase. In de eerste fase wil hij geïnformeerd worden over de mogelijkheden en zien wat het beste bij zijn situatie past. Als hij nu al naar een aankoop wordt geduwd zal hij hier geen goed gevoel bij hebben. Je kent vast wel de verkoper in de winkel die jou, voordat hij luistert naar jouw wensen, gelijk een hoek induwt met het product wat hij wilt verkopen. Dat werkt niet. 

 

De voorwaarden om vertrouwen te creëren, iets wat belangrijk is bij een verkoop, is dat je luistert naar de wensen van jouw potentiële klant.  Ook met een webshop is het niet anders.

 Als jij weet waar jouw klanten behoefte naar hebben en jij deze behoefte weet te vertalen naar een oplossing met jouw producten, dan heb je een winnende factor. En natuurlijk is het van groot belang dat jij deze oplossing duidelijk uitlegt op jouw webshop. Met voorbeelden van andere klanten die jouw product gebruiken. Zo win je het vertrouwen van jouw klant.
 

Pas dus je teksten aan op de cyclus waar de klant door loopt. Schrijf bijvoorbeeld op een pagina over welke koffiezetapparaten er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van deze apparaten. En op de productpagina vermeld je welke behoefte het apparaat vervuld.

Succes met het schrijven van de juiste teksten voor jouw webshop. Mocht je er hulp bij willen, neem dan contact met ons op.  

Winnende factor voor het schrijven van teksten