Alles over keywords oftewel zoekwoorden

De termen keywords, zoekwoorden in het Nederlands, vliegen om je oren als je een willekeurige online marketing website opent om meer informatie over SEO te vinden. Op deze pagina leggen wij het onderstaande aan je uit. Als je alleen een specifiek onderdeel wilt weten, klik je erop en voila, je komt gelijk bij dat onderdeel op deze pagina uit. Handig!

Keyword betekenis

Een keyword is het zoekwoord dat iemand in de zoekmachine invoert om antwoord te krijgen op zijn/ haar vraagstuk. En dankzij het geweldige internet hoef je niet lang te wachten op het antwoord. 

Een keyword kan elk woord zijn. Iemand kan bijvoorbeeld zoeken op 'kattenvoer'. Diegene die dit opzoekt krijgt aan de hand van dit zoekwoorden een resultaat te zien van diverse websites die op dit zoekwoord scoren. 

Een zoekwoorden onderzoek doen

Om te zorgen dat jouw website wordt gevonden op bepaalde zoekwoorden, ga je een zoekwoorden onderzoek doen. Dit doe je bijvoorbeeld via Semrush. Of je gebruikt een gratis zoekwoorden tool zoals keyword.io. Je vult hier een keyword in waarop jij denkt waarover jouw website gaat. Bijvoorbeeld 'kattenvoer'. 

Vervolgens krijg je een rits met zoekwoorden met het woord kattenvoer erin, of relevante zoekwoorden hiervoor. Kijk ook af bij je concurrent, welke zoekwoorden gebruiken zij? Vervolgens duik je in de resultaten die je hebt gekregen. Selecteer de zoekwoorden die je wilt gebruiken. Kijk niet alleen naar de zoekwoorden met hoge zoekvolumes (waarop dus het meest op wordt gezocht), maar ook naar de concurrentie op dit woord. 

Als het zoekwoord veel wordt opgezocht, maar er zijn ook veel grote spelers die hoog scoren op dit zoekwoord, dan kan het een onbegonnen zaak zijn om hierop te willen scoren. 

Voor de keywords die uiteindelijk overblijven waar jij heil in ziet, maak je pagina’s aan, met het keyword in de url, metadata, de titels en in de tekst.

Hoe schrijf je een goede SEO tekst? 

Misschien ken je het nog wel van vroeger, websites met teksten waarin het zoekwoord continue in terug keerde. Super irritante teksten om te lezen. Ik heb zon' vervelend voorbeeld hieronder gemaakt. 

 

'Voor jouw kat wil je het beste kattenvoer. Koop daarom kattenvoer van dit merk. Want ander kattenvoer is niet goed voor jouw kat. Van dat kattenvoer kan jouw kat zelfs ziek worden. Dit is kattenvoer waar jouw kat gezond van blijft.' 

Elke regel bevat wel het woord, waardoor de hele tekst niet prettig is om te lezen. Een regelrechte nachtmerrie voor tekstschrijvers zoals ik, want dit soort teksten doet geen eer aan ons werk. Er zit geen creativiteit en liefde in.

De tijden veranderd, halleluja. Zoekmachines zijn slimmer geworden, waarderen gebruiksvriendelijke websites meer dan deze horror websites. Dat betekent dat het nu steeds belangrijker is om zinvolle teksten te schrijven. Teksten waar jouw lezer iets aan heeft, iets van leert en het zelfs leuk vindt om te lezen. 

Schrijf dus met passie. Verwerk het zoekwoord zo in de teksten dat het nog steeds prettig leesbaar is en het meest belangrijke: geef antwoord op de vraag van jouw websitebezoeker. Daar win je meer mee dan klakkeloos teksten schrijven met de keywords erin met de hoop dat je zo een hogere plek in het resultaat van de zoekmachines krijgt. 

Ik ga er eigenlijk van uit dat jij het volgende nooit zou doen, want jij bent eerlijk en authentiek. Toch zeg ik het voor diegene die denken een short cut te hebben gevonden voor teksten: kopieer geen teksten van een andere website.

 

Dit vindt niet alleen de tekstschrijver die heeft gezwoegd op een unieke tekst niet leuk, de zoekmachines vinden dubbele content ook niet oke. Voorkom een penalty en wees uniek met de teksten op jouw website. 

Schakel een SEO specialist in
 
 
 
 

Wat zijn short-, middle en longtail zoekwoorden?

Tijdens je zoekwoorden onderzoek kan je drie verschillende keywords tegen komen, de zogenaamde short-, middle en longtail zoekwoorden. 

 

Een shorttail zoekwoord is bijvoorbeeld 'kattenvoer'. Er zit een hoog zoekvolume op en de concurrentie is moordend. Er zijn dus veel websites, waaronder grote spelers, die ook dit zoekwoord gebruiken. Hierdoor is de kans groot dat jouw website met dit zoekwoord niet op de eerste drie resultaten pagina's komt te staan van de zoekmachines. 

Bij middle keywords is de zoek intensie van de zoeker al iets specifieker. Zoals met het zoekwoord 'kattenvoer aanbieding'. Hierbij is de zoekvolume gemiddeld en het zoekresultaat ook. Je hebt dus al iets meer kans om op dit woord te gaan ranken in de zoekmachines. Fijn!

Een longtail zoekwoord is specifiek. Bijvoorbeeld 'kattenvoer Royal Canin'. Er zoeken weliswaar minder mensen hier per maand op dan op het woord 'kattenvoer', toch zijn deze mensen al gerichter en serieuzer op zoek.

 

Het zoekvolume is relatief laag en het aantal websites die in het zoekresultaat staan zijn er ook veel minder. De kans dat jij met jouw website, waarbij jij Royal Canin verkoopt, hoger in de zoekopdrachten kan komen is groter dan met het zoekwoord 'kattenvoer'. Top! Daar kan je dus zeker wel iets mee. 

 

Ook zijn veel longtail zoekwoorden hele zinnen. Dit komt omdat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van spraakopdrachten. 

Vind je het lastig om een zoekwoorden onderzoek te doen? Weet je niet welke keywords jij het beste kan gebruiken? Of heb je niet voldoende tijd om dit te doen? Ik (Jolien) help je graag. Neem contact op