Verticale video: wel of niet inzetten?

Moet je nu wel of geen verticale video’s inzetten? Een vraag die tegenwoordig steeds vaker (terecht) wordt gesteld. Dus, dachten wij, laten wij antwoord op deze en andere vragen hierover geven. Maar voordat wij dat doen, kijk eerst even de onderstaande geinige video over het vertical video syndrome. De video ging destijds viral en wij snappen wel waarom;).

Heeft vertical video een toekomst?

Ja, zeggen wij. Want de huidige maatschappij gebruikt steeds meer de smartphone ten opzichte van een desktop of laptop. Even de tijd doden terwijl je in de trein zit? De smartphone wordt gepakt om de verveling tegen te gaan. En wat valt er op? Dat de smartphone voornamelijk rechtop gehouden wordt.
 

Een verticale video op Facebook wordt volledig in het scherm weergegeven. Handig, want daardoor valt de video nog meer op. Op Instagram ontkom je er niet aan om verticaal te filmen. Want het hele platform is er zo ingericht dat je jouw smartphone gewoon rechtop kan houden. Het is dus super user friendly.
 

Ook YouTube, het platform van de horizontale video’s, is zich gaan ontwikkelen om ook verticale video’s goed te kunnen afspelen.

Meer views krijgen

Dat verticale video ook nog eens zorgt voor meer views, bleek uit de cijfers van Snapchat. Verticale video advertenties werden op mobiel 9 keer vaker afgespeeld dan de horizontale variant. Een goede reden dus voor als je gaat adverteren, is om dus een verticale video op te (laten) nemen.

Toch ook een kanttekening

Betekent dit dat de horizontale video verleden tijd is? Nee. Waar verticale video ideaal is bij korte stukjes film, is horizontale video veel gebruiksvriendelijker bij een lange film. Onze ogen staan namelijk wat verder van elkaar af. Daardoor kijkt een horizontale video uiteindelijk prettiger.

5 tips voordat je een verticale video gaat maken

  1. Bepaal eerst of het medium waarop je de video gaat verspreiden verticaal of horizontaal georiënteerd is.

  2. Denk aan de lengte van je video, zorg dat deze kort en krachtig is als je deze verticaal gaat filmen.

  3. Film direct in de juiste ligging, dus verticaal. Het veranderen van een horizontaal geschoten video is kwaliteit technisch geen goede keuze.

  4. Bewerk een verticale video in een programma die dit ondersteund, bijvoorbeeld met Adobe Rush.

  5. Film geen landschappen of andere onderwerpen verticaal, die horizontaal beter tot zijn recht komen.

Een verticale video laten maken

Wil jij weten of verticale video ingezet kan worden om jouw doelgroep te bereiken? Laat ons je helpen. Samen met jou kijken wij naar welke doelen je wilt behalen, waar je doelgroep actief is en welke middelen het beste ingezet kunnen worden om deze doelen te bereiken.