Zoeken

SEO: zo verbeter je jouw website

In dit blog behandel ik SEO, wat het is en waarom het zo belangrijk is en wat je kunt doen om jouw website SEO proof te maken.

Ik begin bij het begin, wel zo makkelijk. SEO staat voor Search Engine Optimization. Iedereen kent wel Google of een andere online zoekmachine. Wanneer je een zoekopdracht geeft aan een zoekmachine, dan krijg je resultaten. Je krijgt suggesties van websites die jouw zoekopdracht kunnen beantwoorden. Hoe beter de website is op gebied van SEO en relevant is op jouw zoekopdracht, hoe hoger deze in de ranking staat. En daarmee komen we aan bij het volgende punt.

Stel, je maakt een ontzettend mooie website om jouw producten of diensten te verkopen. Laten we voor dit voorbeeld eens uitgaan dat jij een webshop hebt opgezet om grasmaaiers te verkopen. Je hebt de teksten geschreven, foto’s gemaakt en nu is het zover, je website gaat live. Na enkele maanden merk je dat er niet of nauwelijks website bezoekers zijn. Zonde, want zonder website bezoekers ook geen verkoop.


Je gaat op onderzoek uit, hoe kan dit nou gebeuren? Je hebt nog zo je best gedaan om een mooie website te maken. Dus ga je in de zoekmachines op zoek naar op welke positie jouw website staat. Je zoekt op grasmaaier en ontdekt dat jouw website zeker niet op de eerste drie pagina’s van het zoekresultaat komen te staan in Google.

De reden? Je hebt geen aandacht besteed aan hoe je jouw website SEO proof kunt maken.

Zoals je in het verhaal hier boven hebt kunnen lezen kun je dus het beste ervoor zorgen dat je jouw website SEO proof maakt. Hierdoor zorg je ervoor dat je website beter vindbaar wordt, je meer website bezoekers krijgt en als je het goed doet op je website ook meer verkoopt. Een win-win situatie dus.

Het verbeteren van de vindbaarheid van je website is meer dan alleen tekstuele aanpassingen doorvoeren. Hieronder heb ik de onderdelen die belangrijk zijn voor de optimalisatie voor je op een rij gezet:

1. Content

2. Technische aspecten

3. Links & social media

De content op je website is belangrijk. Je wilt dat deze als relevant worden beschouwd door de zoekmachines. Vergeet daarbij niet je doelgroep uit het oog. Een tekst moet leesbaar blijven en relevant zijn. Want er wordt ook door de zoekmachines gekeken hoe hoe lang website bezoekers op de pagina blijven en wanneer ze wegklikken. Schrijf dus echt voor je doelgroep. Kruip in hun rol als lezer en wees kritisch op je teksten. Zijn ze interessant om te lezen? Doet het iets met ze?

Door een zoekwoorden onderzoek te doen. Dit kun je doen via verschillende tools, waaronder Semrush. Bij betaalde tools zoals Semrush krijg je niet alleen de zoekwoorden te zien, maar ook hoe vaak er op het woord wordt gezocht, of de woorden concurrentiegevoelig zijn et cetera. Er zijn ook gratis tools, zoals Keyword.io, Ubersuggest.com. Het nadeel van gratis tools is dat ze vaak niet laten zien hoe vaak er wordt gezocht op het zoekwoord. Dat maakt het lastiger om te bepalen of er potentie zit in het zoekwoord. Google Adwords zoekwoordenplanner kun je wel gratis gebruiken, waarin je ook te zien krijgt hoeveel er gemiddeld op het zoekwoord wordt gezocht en hoe concurrentiegevoelig het woord is.

Answerthepublic.com is ook een handige website om te gebruiken. Door je zoekwoord op deze website in te voeren krijg je te zien welke vragen er worden gesteld rondom dit woord. Jij kunt dit weer gebruiken door op je website door antwoord te geven op deze vragen. Vanuit het zoekwoorden onderzoek begin je met schrijven. Het maakt het creëren van content op je website zelfs makkelijker, want doordat je weet waarnaar er gezocht wordt zorg jij voor de relevante content waar je website bezoeker iets aan heeft.

1. Een goede titel met daarin het zoekwoord verwerkt

2. Relevante informatie met betrekking tot het zoekwoord

3. Juiste gebruik van koppen: H1, H2 om het leesbaar te maken

4. Interne linken naar relevante pagina's

5. Gebruik van metatags

Wanneer je op een zoekwoord zoekt in Google, krijg je altijd een titel, de url en korte omschrijving te zien. Je kunt de titel, de url en omschrijving zelf bepalen. Het is belangrijk dat het een pakkende titel en omschrijving is, die aanzet tot actie. Kruip je in de rol van de lezer. Wanneer zou jij op klikken?


Zorg ervoor dat je in de titel het zoekwoord hebt staan. De metadescription mag maximaal 155 karakters zijn, je titel maximaal 60.

De URL kun je ook optimaliseren. Hierbij moet je wel opletten, dat als het al een bestaande URL is, je deze laat doorlinken naar de nieuwe URL. Anders raak je jouw opgebouwde ranking kwijt. Vet zonde!

Daarnaast is het niet verstandig om pagina’s te hebben die niet vindbaar zijn. Om erachter te komen of je URL’s hebt op je website die 404 meldingen geven, kun je gebruik maken van het programma Screaming Frog.

Vervolgens is het belangrijk om je teksten te blijven monitoren. Drie maanden na het plaatsen van je tekst kijk je of de teksten aangescherpt moeten worden. Waarom na drie maanden? Omdat je er dan vanuit kan gaan dat je aanpassingen door de zoekmachines zijn opgepakt. Monitoren doe je met Google Analytics, om te kijken of het aantal website bezoekers is gestegen, en door Google Search Console. Het laatste gebruik je om te kijken op welke zoekwoorden je bezoekers zijn gekomen. Het analyseren van de data is dus van groot belang. Door dit te gebruiken scherp je je website aan, zodat jouw website steeds beter wordt gevonden. Verbeter niet alleen je teksten, kijk ook naar je metatags. Dit is namelijk het visitekaartje van de desbetreffende pagina.


Je kunt er ook voor kiezen om het schrijven van SEO teksten uit te besteden. Scheelt jou veel tijd, zodat jij je kunt focussen op je zaak.

Ook al heb je zo je best gedaan op het verbeteren van je teksten, als je website technisch niet goed is, dan heb je daar niet veel aan. Een voorbeeld van een technisch probleem: je afbeeldingen zijn te groot, waardoor de laadtijd van jouw website erg langzaam is.

Tip: bekijk het resultaat van jouw website eens op varvy.com. Je krijgt te zien wat je het beste technisch kunt verbeteren aan jouw website.

Nog een belangrijk punt zijn de interne links. Het maakt je website gebruiksvriendelijker en zorgt ervoor dat je website door de zoekmachines beter te indexeren zijn. Hoe zorg je ervoor dat je de interne linkstructuur verbetert? Bekijk elke pagina van je website en ga na of het relevant is om op die pagina te linken naar een andere pagina. Plaats daar dan de link naar die pagina.


Schrijf bijvoorbeeld een blog op je website, waar je vanuit je webshop kunt linken voor meer informatie over een specifiek product of een dienst en andersom.

Iets wat moeilijker aan te pakken is, maar zeker niet onmogelijk, is het onderdeel externe links. De zoekmachines zien het ook of er vanaf andere websites naar jouw website wordt gelinkt. Let wel op, de zoekmachines kijken ook naar hoe relevant de website is die naar jouw website linkt en geeft daar een waarde aan. Stel jij krijgt een link van een website dat bestaat uit alleen linkjes, dan is de waarde van die website vaak laag. En dat heeft weer invloed op de waarde van jouw website.

Het beste is dus om linkjes te krijgen op websites die relevant zijn voor jouw website, die zelf een autoriteit zijn op het gebied van iets. Ga dus niet alleen voor linkjes op startpagina’s, maar zoek de websites op die daadwerkelijk ertoe doen. Hoe hoger hun autoriteit, des te beter het is dat ze naar jouw website linken.


Je kunt een website benaderen die relevant is voor jouw website om een gastblog te schrijven. Of wellicht heeft de website een artikel geplaatst waar jouw dienst en product goed bij past. Je kan dan vragen of ze een link naar jouw website willen plaatsen.


En zorg dat jouw social media kanalen in ieder geval linken naar jouw website.


Samenvatting van dit artikel:

SEO is belangrijk omdat je hiermee kunt zorgen dat je meer website bezoekers krijgt. En hoe meer bezoekers jouw website zien en waarderen, hoe groter de kans dat ze ook klanten van je worden.


Om je website SEO proof te maken begin je bij het verbeteren van jouw teksten. Doe een zoekwoordenonderzoek en schrijf teksten aan de hand van het onderzoek. Verbeter daarnaast de technische aspecten en zorg ook dat je interne en externe linkstructuur verbetert.


Loop je ergens op vast of heb je simpel weg de tijd niet om dit te doen? Ik help je graag met het verbeteren van jouw website.


19 weergaven0 opmerkingen