Zoeken

Creatief denken: 15 opdrachten om de creativiteit te laten stromen

Bijgewerkt op: 16 jun. 2020


Creatief denken: man kijkt naar zijn brainstorm bord

Help! Morgen moet je een idee presenteren aan een klant, maar je hebt nog niets op papier. Je zit met je handen in het haar. Hoe kom je nu met een creatief idee om te presenteren aan de klant? Tijd om in actie te komen, door creatieve oplossingen te vinden.

Iedereen kan creatief denken, al denken velen dat ze niet creatief zijn. Deze gedachtegang is helemaal niet nodig. Je kunt namelijk met behulp van handige technieken in een creatieve flow komen. Daarmee is het bedenken van een nieuw idee of een oplossing bedenken voor je probleem appeltje eitje.

Dus heb je een creatieve insteek nodig voor jouw product, het evenement dat je gaat organiseren of heb je op een ander vlak creatieve ideeën nodig?

Dan heb ik 15 creatieve opdrachten voor je die je kunt toepassen. Kijk welke je het meest aanspreekt, wissel af en kom op de leukste ideeën.

Pak een groot vel en een aantal gekleurde stiften. In het midden van het vel schrijf je het onderwerp op. Vervolgens noteer je hierom heen de onderwerpen die hier iets mee te maken hebben.

Voor elk onderwerp kun je een andere kleur stift gebruiken, om het overzichtelijk te houden.

Man bezig met een mindmap


Ken jij mensen die overal ja, maar op zeggen? Met zo’n denkwijze kom je niet verder. Dus draai het om. Zeg ‘ ja, en ...’. Je zult merken dat je hiermee verder komt. Ook als je samen met je collega’s of een klant aan een oplossing werkt. Het idee dat wordt geopperd, bijvoorbeeld om een grasmaaier te maken die bloemen laat staat, krijgt een vervolg. ‘Ja en die grasmaaier kan ook gelijk nieuwe graszaadjes verspreiden tijdens het maaien’.

Vaak wil je zo snel mogelijk een antwoord op je probleemstuk dus accepteer je al snel het eerste of tweede idee dat je krijgt. Jammer, want het kan echt helpen om nog even langer door te gaan, om zo het beste idee te krijgen. Dus begin je creativiteit sessie met het doel om 50 ideeën te bedenken. In het begin lijkt het veel, toch zul je merken dat de ideeën steeds makkelijker komen naarmate je naar de 50 toe gaat.

Huh? Opwarmen om creatief te denken? Ja, niet alleen voor een hardloop sessie moet je je opwarmen. Ook de grote creatievelingen warmen zich op om zo in een creatieve flow te komen. Er zijn verschillende manieren om jezelf op te warmen. Ga een half uur wandelen in de natuur. Neem 20 minuten de tijd om aan leuke herinneringen te denken van vroeger. Doe een dansje op je favoriete liedje. Zo verander je jouw gedachtecirkel en sta je open voor nieuwe gedachtes.

Professor Giovanni Corazza heeft een techniek die je in 3 stappen helpt om het probleem op te lossen. In stap 1 ontleedt de elementen. Stel dat je probleem is dat de verkoop van jouw ansichtkaarten op jouw webshop achterlopen. De elementen zijn ansichtkaarten, verkoop, klanten, webshop.

In stap 2 ga je spelen met de elementen. Maak het element groter, verwijder een element of maak een combinatie van de elementen.

Voorbeelden:

- De ansichtkaarten laten afdrukken op poster formaat, of als een 3d kaart.

- Je verkoopt de ansichtkaarten niet meer, deze krijgt de klant gratis bij een andere bestelling op jouw webshop.

- De klant hoeft geen setjes meer te kopen en kan de ansichtkaart gelijk door jou laten versturen.

En bij stap 3 ga je door op een idee, zelfs als dit idee onhaalbaar lijkt. Er kan een bijzondere oplossing uit voort komen, een uniek idee waardoor jouw probleem op een ludieke wijze wordt opgelost.

In plaats van door elkaar ideeën te roepen, schrijven jij en je collega’s of klant de ideeën op papier. Vervolgens geef je jouw ideeën vel door naar je buurman/buurvrouw (of in tijden van thuiswerken mail je deze). Je collega gaat verder met jouw ideeën. Dit is een voorbeeld hoe het echtpaar van de bekende Nicci French boeken schrijven. Afzonderlijk van elkaar schrijft het echtpaar een deel van het boek, waarop de ander voortborduurt. Zo spreek je elkaars creativiteit aan.

Neem een groot vel papier en plak daarop afbeeldingen uit kranten, van internet en tijdschriften op. Afbeeldingen die passen bij jouw probleemstelling. Hierdoor zie je sneller wat de oplossing kan zijn of naar welke oplossing je naartoe wilt werken.


Collage maken om te brainstormen

Kijk eens naar de feedback die je hebt gekregen over jouw product of dienst via een van de klantbeoordeling systemen die je gebruikt. Of vraag jouw klanten om feedback. Loop naar de klantenservice, vraag naar wat er speelt onder de klanten. Laat de klantenservice vragen noteren. En kijk wat je daarmee kan.

Het helpt om niet alleen met een roze bril te kijken naar jouw oplossing, ook kun je er ideeën van krijgen voor wellicht nieuwe producten of diensten.

De denkhoeden van Bono is een mooie manier om op een andere wijze naar het probleemstelling te kijken. Hieronder heb ik de rollen en kleuren hoeden genoteerd die jijzelf en je collega’s kunnen toepassen. Wissel ook af van hoed voor nieuwe inzichten.

Blauwe hoed= proces manager Deze rol houdt de regels en tijd in de gaten, geeft richtlijnen aan hoe lang jullie gaan brainstormen en houdt de focus in de groep.

Witte hoed= data en feiten checker Met de witte hoed kijk je naar de feiten en de data. Hoeveel kost het om het idee uit te voeren? En wat levert het op? Groene hoed= innovator Met de groene hoed op kijk je naar de alternatieven, probeer je nieuwe ideeën te bedenken en werp je een frisse blik op de probleemstelling.

Gele hoed= waardebeoordelaar Hoeveel waarde heeft de oplossing en wie profiteert daarvan? De gele hoedendrager kijkt waar de waarde ligt van de oplossingen en concepten en wie er profijt heeft van het idee. Rode hoed= gevoelsmens

In deze rol erken je alle gevoelens die je krijgt rondom de ideeën. Boosheid, blijdschap; alles mag er zijn en gedeeld worden.

Zwarte hoed= de duivels advocaat

In deze rol haal je het idee onderuit. Wat mankeert eraan? Waarom zou dit niet werken? Je verzint de beste tegenargumenten voor een idee.

Heb je altijd wel eens een held willen zijn? Nu kan het. Met deze techniek kijk je namelijk naar je probleemstelling als een superheld. Hoe zou Batman, Spiderman of Catwoman het probleem aanvliegen? Spreek je fantasie aan, beeld je in dat je een held bent en kom met de heldenoplossing.

Als tijd, geld en middelen oneindig waren, wat zou je dan doen? Denk groots en maak een wensenlijst. Het kan niet gek genoeg, want alles is mogelijk. Wanneer je meerdere wensen op papier hebt staan, dan ga je kijken hoe deze, misschien wel onhaalbare, ideeën tot ideeën kunnen worden gevormd die wel haalbaar zijn.


Je kunt deze techniek ook combineren met het maken van een collage. Maak een collage van jouw wensenlijst. Bewaar deze ook, hang het op in het kantoor. Het helpt je jouw wensen te onthouden en ernaar toe te werken.

Creatief denken kan voor sommigen juist moeilijk zijn als er geen grenzen zijn. Misschien herken je dat wel. Stel dan juist grenzen op. Bijvoorbeeld aan het formaat: het product moet in een broekzak kunnen passen. Of het product moet maximaal 5 functies hebben. Brainstorm vervolgens binnen deze kaders om op de oplossing te komen.

Kijk naar de synoniemen van het hoofdwoord van jouw probleem. Schrijf ze op en ga daarop verder brainstormen. Het helpt om andere bewoording te zien. Maak connecties met de verschillende bewoordingen. Soms ligt de oplossing al in het anders verwoorden van het probleem.

Draai het probleem om. Stel dus niet hoe je het probleem kunt oplossen, maar hoe je het kunt verergeren. Alle ideeën worden opgeschreven. Vervolgens ga je de ideeën juist weer omdraaien om het probleem wel op te lossen. Kijk welke oplossingen er toegepast kunnen worden. Het is een leuke manier om op de oplossingen te komen. Ps: voor inspiratie kun je kijken bij Omdenken.nl.

Pak een totaal ander woord en zet dat naast je product of dienst neer. Bijvoorbeeld prullenbak en kattenbak. Is er een product dat dit kan combineren? Bijvoorbeeld een prullenbak waar je eenvoudig de kattenbak in kan legen zonder dat het kattenbak grind langs de prullenbak valt. Verzin er een aantal en kijk waar je verder mee kunt.


Alle ideeën die je vervolgens met deze technieken hebt bedacht gooi je in een denkbeeldige trechter. Welk idee kan je nu uitvoeren? Pak dat idee aan en werk het uit.


Ik wens je een creatieve brainstormsessie toe. Mocht je willen sparren, dan breken ik en Raanan graag ons hoofd over jouw probleem.

42 weergaven0 opmerkingen