Zoeken

Commerciële teksten schrijven: 11 tips voor succesvolle webteksten

Bijgewerkt op: 16 jun. 2020Zit je al uren te broeden op teksten voor op jouw website? Lukt het je echter niet om jouw websitebezoekers te boeien met jouw teksten? Gaan jouw websitebezoekers niet over tot de aankoop? Met deze 11 tips, plus mijn bonustip, lukt het je wel om commercieel te schrijven.

Je kunt vol enthousiasme beginnen te tikken op je laptop, maar als je niet weet voor wie je schrijft dan sla je al snel de plank mis. Zo heeft een zakelijke klant andere behoeftes dan een consument. Doe dus eerst onderzoek naar je doelgroep. En als je dat (al) gedaan hebt, houd dan met het schrijven van je teksten altijd die doelgroep in gedachten.

Deze vraag kun je beantwoorden door jezelf af te vragen welk probleem jij met jouw producten/ diensten oplost voor jouw klanten.


Ook is het belangrijk om te weten hoe je het probleem dan precies oplost. Wat voor resultaat levert dat voor jouw klant op? Waarom kiest een klant voor jou in plaats van voor jouw concurrent?


In de antwoorden op deze vragen zit jouw waarde. Daar ligt de kracht van jouw bedrijf. Het is belangrijk om deze waarde tot uiting te laten komen op jouw website. Neem letterlijk de woorden over die klanten over jouw product of dienst zeggen. Hoe heeft het product of dienst hun probleem opgelost? Daarmee toon je gelijk je lezers aan hoe hun probleem opgelost wordt dankzij jouw product of dienst.

Met de hoeveelheid informatie waarmee iedereen in het huidige tijdperk wordt overspoeld, scannen mensen vooral teksten in plaats van ze geheel door te lezen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van duidelijke koppen en tussenkopjes.


Dankzij een duidelijke en aantrekkelijke titel ziet jouw websitebezoeker gelijk waar de tekst over gaat en of het voor hem of haar interessant genoeg is om te lezen. Is je kop te onduidelijk? Dan haakt iemand al snel af.


Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, starten mensen pas met het lezen van een tekst als de titel interessant genoeg is. Wat ook mee speelt is hoe lang de alinea’s zijn. Hoe langer een alinea, hoe minder prettig het lezen is. Vooral op het scherm van een smartphone. Onderbreek daarom je alinea’s met tussenkopjes en witruimte. Door de tussenkop is het duidelijk waar de alinea over gaat. Wat ook een veelgemaakte fout is, is het gebruik van te lange zinnen. Lange zinnen lezen niet prettig. Het gebruik van leestekens zorgen voor een aangename onderbreking. Gebruik dus genoeg punten en komma’s in je teksten.

Wat je vaak tegen komt op websites, zijn teksten geschreven in de passieve vorm. ‘ U kunt deze tips toepassen’ in plaats van ‘ Pas deze tips toe voor resultaat’. Door in de actieve vorm te schrijven, zorg je ervoor dat je jouw lezers aanzet tot actie.

Het is hartstikke leuk dat jij allemaal vaktermen kent en hiermee jouw klanten wilt laten zien dat jij kennis in huis hebt. Maar als jouw klanten niet begrijpen wat je ermee bedoelt, dan mist het zijn doel. Dus leg alles helder en duidelijk uit, alsof je met een leek te maken hebt. Hoe simpeler, des te beter. Juist door jouw lezers duidelijk te maken wat je bedoelt, geloven ze in jouw kennis en kunde. Meer dan wanneer je met vakjargon strooit zonder enige uitleg.

Als je nagaat dat een mens duizenden boodschappen per dag op zich afgevuurd krijgt, dan begrijp je ook wel dat de eerste indruk het belangrijkst is. Weeg dus zorgvuldig af welke titel je jouw tekst geeft en wat je schrijft in de eerste alinea. Wees concreet en geef aan welke oplossing jij biedt aan jouw websitebezoekers. Verwoord dat in jouw titel en de eerste alinea. Zodra je daarmee de aandacht te pakken hebt, is het de taak van de tussenkopjes en de alinea’s om de aandacht vast te blijven houden.

Wanneer je wilt dat jouw teksten goed worden gevonden via de zoekmachines, dan maak je gebruik van zoekwoorden (keywords). Dit zijn woorden waarop mensen zoeken in de zoekmachines. Op deze pagina lees je er alles over.

Let wel op, je schrijft nog steeds voor jouw doelgroep. Dus prop de teksten niet vol met deze keywords. Wanneer je dat altijd in je achterhoofd houdt, dan zit je goed.

Met storytelling vertel je een verhaal aan jouw websitebezoekers. Dit kunnen persoonlijke verhalen zijn: het inspirerende verhaal over hoe jij deze dienstverlening of website bent begonnen. Ook kun je voorbeelden van jouw klanten weergeven, die hun leven hebben zien veranderen dankzij jouw product of dienst.

De voordelen van storytelling zijn:

  • je raakt iemand op het emotionele vlak

  • het is inspirerend om te lezen

  • het is een natuurlijke manier van communiceren

Iedereen kan wel eens een foutje maken. Lees daarom je teksten altijd meerdere keren door. Lees ze hardop om kromme zinnen eruit te halen. Print ze uit om eventuele spel- en typefouten te ontdekken. Of vraag iemand om jouw teksten te lezen om de laatste foutjes eruit te halen. Pas wanneer je dat hebt gedaan, dan publiceer je de tekst. Want jouw website is jouw visitekaartje en komt beter over zonder fouten.

Zorg ervoor dat jouw website uniek is. Kopieer geen teksten van concurrenten. Google straft dit af. Wanneer je website authentiek is, dan kiest de websitebezoeker eerder voor jouw producten/ diensten. Er zijn genoeg van dezelfde bedrijven, dus wees anders dan anders. Laat jouw persoonlijkheid in jouw teksten weergeven. Benoem de unieke punten van jouw bedrijf. Wanneer je onderscheidend bent, dan spreek je mensen aan.

In het begin van deze tekst las je dat ook jij commerciële teksten kan schrijven, omdat alles te leren is. Om er steeds beter in te worden betekent het dat je er tijd in moet stoppen. Ze zeggen ook wel eens dat het 1.000 uur duurt voordat je iets nieuws goed onder de knie hebt.

Heb jij niet genoeg tijd om teksten te schrijven voor jouw producten of diensten? Dan help ik je graag verder. Met meer dan 8 jaar ervaring mag ik mijzelf expert noemen als tekstschrijver. Ik kom dus ruimschoots over het aantal ‘leeruren’ heen en kan jou snel helpen aan goede commerciële teksten.

Kom in contact met mij.22 weergaven0 opmerkingen