Zoeken

14 SEO tips voor beginners: hoe schrijf je goede teksten waarmee jouw doelgroep je website vindt?

Je wilt meer klanten krijgen, want je zakelijke bankrekening kan wel een boost gebruiken. Dan zijn er meerdere mogelijkheden om nieuwe klanten aan te trekken. Je kunt natuurlijk betaalde advertenties inzetten, om zo verkeer naar je website te leiden. Maar natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden. ‘Gratis’ mogelijkheden. Daar houden wij Nederlanders van, gratis ;). Maar je moet wel zelf aan de slag. Met deze blog geef ik je 14 SEO tips, zodat je meer verkeer naar je website trekt.


Dit zijn de SEO tips voor je op een rij

Mocht je bij de intro denken:’ SEO, wat de *** is het?’, lees dan eerst mijn andere blog over SEO. In deze blog leg ik het namelijk helemaal uit. Nu ga ik vooral in op hoe je SEO toepast voor jouw website. Je kunt SEO optimalisatie helemaal zelf doen, of een SEO bureau inhuren. In het eerste geval is het gratis, in het tweede geval is dit het niet. Ga je het zelf doen? Dan moet je denken aan:

Je website technisch in orde maken

Deze blog gaat voornamelijk over het schrijven van goede SEO-teksten. Maar als je website technisch niet helemaal in orde is, valt het resultaat tegen. Dus wil je ik de tip geven om eerst aan je website bouwer te vragen of er nog technische zaken anders moeten. Want zoekmachines zoals Google (maar vooral je websitebezoekers) hebben er een hekel aan als je website langzaam laadt bijvoorbeeld. Dit soort issues zijn op te lossen, waardoor je beter resultaat gaat boeken met je SEO-teksten. Dus vergeet niet eerst te checken of je website technisch wel goed ingericht is. Je kunt je website checken via de SEO Checker van Seobility. Dan weet je wat je moet verbeteren aan de website.


Bepaal de keywords

Voordat je begint met het schrijven van een tekst, begin je met een zoekwoordenonderzoek. Bepaal met welke woorden je doelgroep jouw website moet vinden. Als je een interieurstylist bent voor bedrijven, dan is het bijvoorbeeld logisch dat jouw doelgroep je vindt met de woorden: interieurstylist inhuren, interieurstylist voor bedrijven en ga zo maar door. Met deze woorden kijk je vervolgens in Ubersuggest van Neil Patel naar meer zoekwoorden.


Maar kijk ook wat je concurrenten doen en vul de zoekwoorden in Google of een andere zoekmachine in. Hierdoor zie je hoeveel concurrentie er is op het gebied van het zoekwoord. Met veel concurrentie is het moeilijker om op de eerste pagina te komen, maar zeker niet onmogelijk. Soms kan het ook lonen om op longtail zoekwoorden te richten. Dit zijn meerdere woorden bij elkaar, waar men minder op zoekt, maar wel veel gerichter op een bepaald onderwerp zijn. Bijvoorbeeld: interieurstylist voor inrichten kantoor. Cluster de zoekwoorden die bij elkaar passen, zodat je met deze zoektermen een tekst schrijft.Zoekmachine Google
Bekijk op een zoekmachine zoals Google ook wat je concurrenten doen.


Bedenk een pakkende paginatitel

Door naar de volgende SEO tips. Nu je weet met welke zoekwoorden je een tekst gaat schrijven, is het tijd om een pakkende titel te bedenken. De titel moet in ieder geval je hoofdkeyword bevatten. En het liefst ook nog vooraan in de titel staan. Maar maak je niet te druk als je een keer een titel hebt waar het keyword pas verderop in staat. Denk niet alleen aan een zin waarin je keyword goed in past, maar denk ook aan de lezer. Maak een titel die ervoor zorgt dat de lezer verder wilt lezen. Het moet de lezer triggeren om verder te willen lezen.


Zo schrijf je een goede SEO-tekst

Nu je een titel hebt bedacht, is het tijd om je tekstverwerker te openen. Yes, we gaan aan de slag met het schrijven. Eindelijk! Zorg dat je tekst voor 1% tot 2% uit je zoektermen bestaan. Niet meer, want een overdaad aan je zoekwoorden is echt een no-go. Het leest niet lekker, waardoor je websitebezoeker je tekst ook niet graag leest. Waar je in ieder geval de zoekwoorden in kwijt wilt, is in de eerste alinea van je tekst en in de laatste alinea van je tekst. Sterker nog: als je het zoekwoord in de laatste zin van je tekst plaatst, is dit helemaal top!


Gebruik prikkelende tussenkopjes

Met alleen een titel en een lange lap tekst met hierin je zoekwoorden verwerkt, ben je er nog niet. Je wilt de tekst leesbaar maken. Dit doe je door je tekst op te delen in alinea’s en hier tussenkopjes voor te bedenken. Verwerk ook je keywords in een aantal van de tussenkopjes, maar doe dit alleen op de plekken waar het logisch is en toegevoegde waarde biedt.

Door tussenkopjes te gebruiken maak je de tekst gelijk ook gebruiksvriendelijk. De lezer op jouw website kan namelijk zo de tekst makkelijk scannen en bepalen welk deel hij of zij van de tekst wel of niet wilt lezen. Ja, natuurlijk wil je dat iedereen de hele tekst leest, want je hebt er zo hard op gezwoegd. Het was een gevalletje van ‘Bloed, zweet en tranen’. Maar tegenwoordig scant bijna iedereen een tekst om snel te kijken of het interessant genoeg is om helemaal te lezen. Zorg dus dat je tussenkopjes ook nog eens de lezer aanzetten om de alinea eronder te lezen.


Zo maak je de tekst aantrekkelijk om te lezen

Terwijl je de SEO-teksten schrijft, is het ook slim om goed na te denken voor wie je de tekst eigenlijk schrijft. Wie is je doelgroep? Want aan de hand van je doelgroep pas je je taalgebruik aan. Gebruik Jip & Janneke taal bijvoorbeeld om een ingewikkeld medisch proces te beschrijven aan een patiënt, zodat hij of zij de tekst volledig begrijpt. Je begrijpt dat je niet dezelfde tekst schrijft als dat je voor een groep artsen zou doen. Maar bedenk ook wat je doelgroep precies zoekt. Geef antwoord op zijn of haar vragen in je tekst. Weet je niet wat je doelgroep zich afvraagt over het onderwerp? Gebruik dan de site AnswerThePublic.


Voeg afbeeldingen toe aan je teksten

Je maakt een tekst aantrekkelijker om te lezen door ook afbeeldingen toe te voegen. Je kunt hiermee je tekst verduidelijken. En het is een fijne onderbreking van het lezen van een lange lap tekst. Je lezers nemen de tekst ook beter in zich op wanneer er afbeeldingen zijn gebruikt. Maar ook op het gebied van SEO is het toevoegen van afbeeldingen een must. Je kunt namelijk hierbij weer je hoofdkeyword verwerken in de alt-tekst, titel en onderschrift.


Bedenk een sterke SEO titel en meta description

Ja, je mag weer aan de slag met het bedenken van een titel. Een SEO titel in dit geval. Dit is de titel die je bij de resultaten ziet staan als je in een zoekmachine zoekt op een bepaald zoekwoord. De titel moet de zoeker ertoe aanzetten om erop te klikken. Probeer je doelgroep te triggeren met bijvoorbeeld een weggever, een tipje van de sluier waar het artikel over gaat. In de meta description, de tekst die onder de SEO titel staat, heb je iets meer ruimte om uitleg te geven waar je artikel over gaat. Probeer ook hier weer de lezer te prikkelen om door te klikken. Doe je het goed? Dan heb je de zoeker gelokt om je website te openen.


Hoeveel karakters kun je gebruiken voor de SEO titel en de meta description?

Let op! Je kunt maximaal 60 karakters gebruiken voor de SEO titel en 155 karakters voor de meta description. Bij meer karakters breekt de zoekmachine de zin af. Zonde dus. Maar maak de titel en meta description niet te kort.


Toevoegen van interne en externe links

Om de zoekmachines te laten zien dat je relevante content maakt en schrijft, is het verstandig om minstens een interne link in je tekst te plaatsen. De kans is hierdoor ook groter dat je websitebezoekers doorklikt en dus langer op je website blijft. Iets wat je wilt, want je kunt je bezoeker dan nog meer verleiden om je producten of diensten bij je af te nemen. De interne link moet wel verband hebben met de tekst van het artikel waarin je de link plaatst. Plaats dus geen link alleen maar om het plaatsen.

Verwerk ook een externe link naar een autoritaire site in je tekst. Als je bijvoorbeeld een tekst schrijft over goede manieren om een huis te isoleren, is een link naar een artikel van de Consumentenbond over dit onderwerp bijvoorbeeld een goede zet. De Consumentenbond is een autoritaire site. Plaats alleen een link als deze ook relevant is. We noemen dit ook wel linkbuilding. Weer wat geleerd.


Kijk hoe je tekst eruit ziet op verschillende devices

Natuurlijk lezen we allemaal webteksten op verschillende devices, van smartphones tot tablets. Het is daarom ook slim om te kijken hoe je tekst en je afbeeldingen eruit komen te zien op een ander beeldscherm dan je laptop of pc. Check gelijk of je tekst geen type- of spelfouten bevat. Nu heb je nog de tijd om het aan te passen. Ziet het er goed uit? Mooi, dan kun je de tekst online zetten.


SEO tips: een smartphone laat je SEO tekst er anders uit zien
Op een smartphone kan je SEO tekst er anders uit komen te zien dan op bijvoorbeeld een laptop.


Update oude content

Heb je al een flinke bak aan content op je website staan? Dan is het goed om er nog eens kritisch naar te kijken. Zoekmachines vinden het geweldig als je je website regelmatig voorziet van nieuwe teksten, maar updates vinden ze net zo goed. Verwijder dubbele content met dezelfde zoekwoorden of combineer deze content tot een pagina of blog. Wanneer je pagina’s verwijderd, vergeet dan geen redirect in te stellen naar de nieuwe pagina met informatie over dit onderwerp. Het is een gemiste kans als je websitebezoeker op een 404 pagina terecht komt waar geen informatie op staat.


Bied je bezoeker meer en laat interactie plaatsvinden op je website

Heb je over een bepaald onderwerp een goede video gemaakt? Of een reeks foto’s? Plaats deze dan ook op je website. Hierdoor bied je je websitebezoeker meer interessante content aan waar interactief mee aan de slag kunnen. Hierdoor blijft je websitebezoeker langer op je site, wat weer goed is voor de ranking van je website in het zoekresultaat in de zoekmachines. Hieronder heb ik een paar mogelijkheden van interactie voor je genoteerd, lekker makkelijk:

  • Een aflevering van je podcast op Spotify

  • Je presentatie met meer informatie over het onderwerp

  • Een slideshow met afbeeldingen

Start met bloggen

Niet alle SEO-teksten hoeven landingspagina’s te zijn op je website. Een blog is ook een uitstekende manier om je website relevant te houden en onderwerpen te bespreken die ergens anders op je website niet helemaal passen. Wanneer je met regelmaat een blog post, kun je jouw kennis delen en laten zien dat je een autoriteit bent op jouw vakgebied. En je kunt er ook interessante informatie delen waar je doelgroep wat aan heeft, maar niet direct iets te maken heeft met je product of dienst.

Stel je hebt een webshop met babykleding. Dan kun je een blog schrijven met wasadviezen van babykleding. Iets waar moeders erg blij mee zijn, want wie heeft er nou niet ooit een kledingstuk laten krimpen of verkleuren? Hoewel dit onderwerp niet direct hoeft te leiden tot een verkoop, laat het wel zien dat je kennis hebt. Maar je creëert ook goodwill, je geeft een oplossing voor het probleem van je klant en bouwt merkbekendheid op.


Meer SEO tips en hulp met het schrijven van ijzersterke teksten

Zie je het niet zitten om zelf SEO-teksten te gaan schrijven? No worries. Ik help je er graag bij! Met 10 jaar ervaring met het schrijven van succesvolle SEO-teksten creëer ik voor jouw website niet alleen teksten die scoren bij de zoekmachines. Ik schrijf ze namelijk met jouw doelgroep en wensen in hoofd, zodat de teksten ook nog eens converteren. En ik denk ook graag met je mee over verbeteringen voor je website in het algemeen. Dus neem nu contact met me op, zodat ik ruimte in mijn agenda maak om jouw website meer bezoekers en klanten te bezorgen.

Neem contact op, ik deel meer SEO tips met je en laat je zien hoe ik jouw website kan verbeteren.


4 weergaven0 opmerkingen