Linkbuilding van a tot z

Onderdeel van jouw SEO strategie hoort ook linkbuilding te zijn. Op deze pagina leg ik er meer over uit. Klik op de onderstaande onderwerpen om gelijk het antwoord op jouw vraag te krijgen. Of lees het hele artikel als je er alles over wilt weten:)

 

Wat is linkbuilding?

Wanneer je hoger in de ranking van de zoekmachines wilt komen, dan betekent dit dat je niet alleen je content moet verbeteren en de website SEO proof moet maken. Er is meer werk aan de winkel. 

 

Je moet namelijk zorgen dat de interne linkstructuur op orde is. Simpel gezegd: je website pagina's moeten naar elkaar linken. 

Ook heb je externe linkbuilding. Dat betekent dat er vanaf andere websites naar jouw website wordt gelinkt. 

 

Waarom moet je aan linkbuilding doen?

Moeten? Je moet natuurlijk niets. Het is wel verstandig om aan linkbuilding te doen. Want zoekmachines als Google hangen een waarde aan jouw website. Het wordt ook wel domein autoriteit genoemd.

 

Hoe hoger de autoriteit van jouw website is, des te hoger jouw website in het zoekresultaat komt. Ik hoor je denken 'wat heeft dat nou met linkbuilding te maken?'. 

 

Het zit als volgt. De waarde van jouw website kun je verhogen door links, ook wel backlinks genoemd, te verkrijgen van andere websites die een hoge domein autoriteit hebben.

Krijgt jouw website links van websites met een hoge domein autoriteit en zijn deze websites ook nog eens relevant. Dan snappen de zoekmachines beter waar jouw website over gaat. En zien ze dat jouw website waardevolle informatie heeft. 

 

5 linkbuilding tips speciaal voor jou

 1. Vraag influencers voor een samenwerking.

  Stel jij hebt een restaurant. Je kunt dan specifiek op zoek gaan naar foodbloggers en deze uitnodigen om een keer bij jouw restaurant te komen eten, in ruil voor een blogartikel met een link naar jouw website. Zij blij, jij blij. 

   

 2. Meld jouw website aan op startpagina’s.

  Er zijn diverse kwalitatieve startpagina’s waar je jouw website gratis op kan aanmelden. Makkelijk en snel gedaan. 

   

 3. Schrijf een interessant artikel voor een andere website, een gastblog.

  Jouw website is bijvoorbeeld gespecialiseerd in hondenspeeltjes. Zoek relevante websites uit, bijvoorbeeld over een specifiek hondenras, en vraag of ze een artikel willen over het belang van spelen voor een hond. In dit artikel kun je jouw link laten verwerken.  

   

 4. Vraag jouw partners om een link naar jouw website.

  Dit is een simpele manier van het verkrijgen van een link. Mensen waarmee je samenwerkt helpen je graag. Tenzij je niet fijn bent om mee samen te werken bent natuurlijk ;)

   

 5. Schrijf deelbare blogs.

  Nog een handige manier om aan een link te krijgen is door een blog te schrijven waarin je een bepaalde vraag beantwoord. Informeer websites die iets aan deze informatie hebben over deze blog zodat zij jouw blog kunnen delen op hun website. 

   

Bonustip: vooruit dan maar, nog een extra tip. Omdat jij het bent. Zorg voor een mix van verschillende linkjes. Dus wed niet alleen op de startpagina's.
 

 

Linkbuilding tool gebruiken

Jij vraagt je vast af hoe je nu weet hoe hoog de domein autoriteit is van jouw website. 

De tool die je daarvoor kan gebruiken is MOZ. Je kunt hiermee niet alleen jouw eigen website bekijken, ook die van anderen. Zo kun je makkelijk zien of een website interessant is om contact mee op te nemen voor het verkrijgen van een link naar jouw website. Of wanneer je liever geen link van die website krijgt, omdat deze een lage domein autoriteit heeft. 
 

Een andere handige linkbuilding tool is Contentbird (voorheen Linkbird). Via deze tool kun je eenvoudig standaard mails sturen naar websites waarmee je een linkbuilding samenwerking wilt starten.

 

Ook houdt deze tool bij of je een link hebt verkregen. Soms halen websites de link naar jouw website offline zonder het jou te zeggen, niet tof. Met deze tool kun je dit dus eenvoudig in de gaten houden en de website vragen waar jouw link is gebleven. 

 

Maar eh, wat kost dat linkbuilding nou?

De hoogte van de kosten van linkbuilding hangt af van hoe creatief je bent. Je kunt links kopen, maar je riskeert dan een penalty van Google. Niet doen dus. 

Kijk naar de gratis mogelijkheden. Doe eens een leuk, interessant onderzoek (kan kleinschalig) en deel de uitkomst met websites en media die dit interessant kunnen vinden. 

Pas de 5 tips toe die hierboven in dit artikel staan vermeld. Krijg plezier in het verkrijgen van een nieuwe link. Maak er een leuke uitdaging van en bedenk nieuwe manieren om hierin te groeien. 

 

Linkbuilding uitbesteden

Krijg jij al nachtmerries aan het idee dat je veel tijd moet besteden aan linkjes te krijgen? Wil jij je focussen op je business? Dan kan je hulp inschalen van een linkbuilding specialist.

 

Jolien helpt je hier graag mee. Zo heeft ze onder andere voor haar vorige werkgever in de reisbranche leuke acties geregeld met bloggers die op hotelbezoek zijn gegaan en is ze samenwerkingen aangegaan met websites op het gebied van o.a. wandelroutes.