Branded content: het vergroten van je merkbekendheid

Iets waar ons hart harder van gaat slaan is branded content. Waarom? Omdat het ontzettend creatief kan zijn. En daar houden wij van. Voordat wij een heel pleidooi gaan houden waarom je aan branded content moet doen, vertellen wij er eerst iets meer over. Want het kan ook nog te vroeg voor jouw merk zijn om op deze wijze content te verspreiden. 
 

Op deze pagina lees je het volgende:
 

De betekenis van branded content

 

Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Of klinkt het vaag bekend. Om het gelijk duidelijk te maken: branded content is betaalde content om jouw merk onder de aandacht te brengen, op een manier waarop het niet op een commerciele boodschap lijkt. Dus niet waarin je roept ‘ Wij van WC-eend raden WC-eend aan’.

Nee, je vergroot de aandacht op je merk juist heel subtiel. Niet via je eigen kanalen, maar via een ander medium, waarvoor je betaalt. Anders dan bij adverteren is er geen call-to-action in je boodschap. Het is gegoten in een ander jasje. Vaak in een entertainend jasje, waarbij emoties, vermaak en relevantie de hoofdrol spelen.

Hier zijn de voorbeelden van branded content

 

Ja, laten wij branded content eens verduidelijken met voorbeelden. Want dan gaat er vast een lampje bij je branden, als dat het nog niet heeft gedaan.

Waar kun je aan denken bij branded content:

 • Product placement in een film, boek, YouTube video of serie

 • Gesponsord evenement zoals een festival

 • Online spel voor de werving van personeel

 • Gesponsorde tijdschriften

 • Zelfs liedjes en videoclips

 • Gifjes
   

Oké en nu een aantal concrete voorbeelden.

James Bond & Martini

The name is Bond, James Bond. Wie kent hem niet. In de video hierboven zie je dat door de jaren heen zijn uiterlijk is veranderd, maar zijn favoriete drankje Martini niet. Een mooi staaltje product placement. 

Meer concrete voorbeelden

Het perfecte plaatje, het programma van RTL dat wordt gesponsord door Canon en Kamera Express, is ook een mooi voorbeeld. In dit programma zie je elke week bekende Nederlanders die foto opdrachten krijgen. Als kijker kan je jouw foto skills vergroten door mee te doen met de thuisopdrachten, welke worden gejureerd door een professionele fotograaf.

Het doel van Canon en Kamera Express is om de kijkers te inspireren en activeren om te fotograferen met een camera in plaats van met een mobieltje. Ook wil Canon worden gezien als autoriteit en inspirator op het gebied van fotografie.

Meer voorbeelden nodig?

 • Product placement in het populaire Goeden Tijden Slechte Tijden, waarbij een van de spelers via Thuisbezorgd eten heeft besteld.

 • Eigen Huis & Tuin waarbij de producten van de Praxis en de Intratuin afkomstig zijn.

Waarom zou je kiezen voor branded content?

 

Ja, waarom zou je niet blijven doen wat je altijd al deed. Nou… branded content is subtiel en niet opdringerig. Diegene die met jouw merk in aanraking komt kan het zelfs niet bewust door hebben dat het bewust door jouw is ingezet. Je verspreidt je merk via een kanaal die door de doelgroep als betrouwbaar wordt gezien. Handig, want daardoor komt jouw merk ook betrouwbaarder over.

In de huidige wereld worden advertenties om onze oren gesmeten. Mensen filteren deze reclameboodschappen steeds vaker. Met branded content wordt er niet direct verkocht, het merk wordt op een speelse wijze onder iemands aandacht gebracht. Het wordt niet gezien als ' vervelende reclame'. 
 

Heb je als doel om jouw merk viral te laten gaan, waarbij de content dus massaal wordt gedeeld door andere websites, consumenten via social media en blogs. Is je doel om de doelgroep een positiever gedrag en houding te laten krijgen tegenover jouw merk? Dat zijn voorbeelden van doelen die je kunt bereiken met branded content. Het effect kan groot zijn. Mits je merk als wel enige merkbekendheid heeft. 

Heb je een groot budget nodig voor branded content?

 

Wanneer je wilt dat jouw merk wordt opgenomen in een Hollywood kaskraker, ja dan mag je flink met biljetten gaan wapperen. Toch kun je ook met een kleiner budget ook aan branded content doen. Dan pak je het kleiner aan. Bijvoorbeeld door een YouTube influencers in te schakelen, met tijdschriften een leuke samenwerking aan te gaan of met leuke websites en blogs te kijken naar de mogelijkheden.
 

Voordat je begint, denk na over wat je wilt bereiken. Want branded content is niet het doel, het is een middel om de merkbekendheid van jouw merk te vergroten.  

Waar moet je over nadenken als je branded content wilt gaan creëren?

 
 1. Wie is de doelgroep die je wilt bereiken? Met welk medium kun je deze doelgroep het beste bereiken? Is dat met een creatieve video? Of via product placement?
   

 2. Wat wil je opwekken bij de doelgroep? Welke emotie brengt de boodschap het beste over bij deze doelgroep, is dat humor en blijdschap? Welk verhaal moet er vertelt worden?
   

 3. Is je merk al enigszins bekend of ben je een nieuw merk? Bij een nieuw merk loop je een groot risico dat je jouw doel niet bereikt. Dan is het nog te subtiel om impact te maken.
   

Storytelling speelt een belangrijke rol bij branded content. Denk dus goed na over het verhaal van jouw merk. Je missie en visie. Hoe past dit bij de wijze waarop je branded content wilt inzetten? Hoe blijf je authentiek?

Hoe effectief is branded content?

 

Als branded content op de juiste manier wordt aangevlogen, kan het veel succes hebben. Het kan voor een positievere houding zorgen bij de doelgroep, als er al enige merkbekendheid is. Een nieuw merk adviseren wij nog niet om branded content in te zetten en eerst te werken aan merkbekendheid.
 

Wil je bewijs dat het werkt? Dr. Eva van Reijmersdal van de Universiteit van Amsterdam heeft onderzoek hiernaar gedaan en kwam met de volgende 3 verklaringen waarom het werkt. 

1.

Likeability principe

Branded content wordt meer gewaardeerd door de doelgroep ten opzichte van  commercials.  Dit omdat het merk op een leukere, entertainende wijze wordt gepresenteerd.

2.

Geloofwaardigheidprincipe

Ga bij jezelf na, geloof je het eerder als een merk zichzelf aanprijst of de hoofdrolspeler van jouw favoriete serie heel subtiel het merk gebruikt?
 

Branded content wordt door de doelgroep meer geaccepteerd dan een commercial. Hierdoor is er minder weerstand tegen het merk en heeft het dus meer effect dan reclame.

Overigens is de geloofwaardigheid wel afhankelijk van het medium waarin het merk wordt meegenomen in het verhaal. Als jij een bepaald tijdschrift niet zo hoog in het vaandel hebt staan, dan zal je de boodschap hiervan ook minder snel hoog waarderen.

3.

Onbewuste beïnvloedingsprincipe

Omdat branded content niet ‘ in your face’ reclame is, maar juist subtiel, kan het onbewust de houding van de doelgroep tegenover je merk veranderen. Het imago van het programma, of welk medium dan ook, wordt onbewust gekoppeld aan het merk.  
 

Het is dus we belangrijk dat je voor een medium kiest met waarde die je ook gekoppeld wilt hebben aan jouw merk. 

Wat is het verschil tussen content marketing, native content en branded content?

 

Nu je alles hebt geleerd over branded content - yes, weer een beetje wijzer geworden vandaag - geven wij ook nog een mini-lesje over het verschil tussen content marketing, native content en branded content. Blijf dus nog even zitten en lees verder.

Content marketing

Bij content marketing creëer je zelf als bedrijf of met behulp van anderen, ons bijvoorbeeld ;), SEO proof content. Dit kunnen video’s, teksten, foto’s, social media berichten et cetera zijn. Deze verspreid je over je eigen kanalen en zet je eventueel ook betaald in om het bereik te vergroten.

Het is relevante content waar je doelgroep iets aan heeft, iets van leert. Je maakt regelmatig nieuwe content. Je bent er consistent mee bezig en gebruikt het om jouw doelgroep te informeren, overtuigen, inspireren en over te halen tot actie. Je werkt aan een langdurige relatie met jouw doelgroep, waarbij je ze voorziet van een oplossing op hun probleem.

Het grote verschil met branded content is dat je content marketing blijft inzetten en dit verspreid via je eigen kanalen. Bij branded content betaal je er voor om jouw merk via kanalen van anderen te verspreiden en deze content zet niet direct aan tot actie. Het is campagne matig inzet van content waarin entertainment een grote rol speelt.

Native content

Deze vorm van content is een mix van branded content en content marketing. Met native content wil je de doelgroepen van andere partijen, websites, blogs aanspreken en hiervoor betaal je. Een doel kan zijn dat je de SEO van jouw website wilt verbeteren en hiervoor vraag je om gesponsorde content met een link naar jouw site te plaatsen tegen betaling. 
 

Wat een lap tekst hè? Nu weet je wel alles over branded content. Wil je branded content creëren? Wij denken graag met je mee.